(Portrait by John Collier in the National Portrait Gallery, London) 1. Един аргумент,

...
(Portrait by John Collier in the National Portrait Gallery, London) 1. Един аргумент,
Коментари Харесай

Аз никога не съм бил атеист и никога не съм отричал съществуването на Бога ~ Чарлз ДАРВИН

(Portrait by John Collier in the National Portrait Gallery, London)

1. „ Един мотив, който ме убеждава в съществуването на Бога и който подчертава върху разсъдъка, а не върху възприятията, ме впечатлява със своята голяма мощ. Този мотив е обвързван с невероятната компликация или по-скоро с невъзможността да си представим, че нашата голяма и прелестна Вселена, както и индивидът с неговата дарба да гледа в далечното минало и в необятното бъдеще, са зародили вследствие на сляпата случайност. Когато премислям всичко това, аз се усещам заставен да се обърна към една Първа Причина, която има образован разум, който е подобен на човешкия разум. Ето за какво аз би трябвало да бъда именуван Теист. ” 
(ДАРВИН, представен в “The Life of Charles Darwin ” by Francis Darwin, London, Senate, 1995, 60)

2. В края на своя революционен теоретичен труд „ Произходът на типовете ” Дарвин написа, че единственият вероятен път за възникването на първата жива клетка е посредством свръхестествената интервенция на Бога: „ Има някакво великолепие в тази еволюционна доктрина за живота с неговите мощни сили, които Творецът в началото е вдъхнал в едно или в няколко живи същества; има нещо величаво в това, че до момента в който нашата планета се е въртяла под въздействието на гравитационния закон, от едно толкоз просто начало са еволюирали и ще не престават да еволюират безчет най-прекрасни и най-чудесни същества. ”
(CHARLES DARWIN, “The Origin of Species by Means of Natural Selection ”, London: J. M. Dent & Sons, 1928, 463)

3. „ Невъзможността да си показва, че тази величествена и удивителна Вселена и нашите съзнателни души са зародили по случайност, е за мен основното доказателство за съществуването на Бога. ” 
(ДАРВИН, представен в Bowden 1998, 273)

4. Слепите естествени процеси и слепият натурален асортимент са неспособни да конструират комплицирани анатомични органи като човешкото око. Окото може да бъде основано само посредством намесата на един Разумен Творец. В тази връзка Дарвин написа в главата „ Трудности пред еволюционната доктрина ” в книгата си „ Произходът на типовете ” следното: „ Да се допуска, че окото, с всичките свои неповторими съоръжения за фокусиране на разнообразни дистанции, за пропускане на разнообразни количества светлина и за поправяне на светлинното разпръскване, би могло да възникне посредством натурален асортимент, е съгласно мен – признавам – неуместно в най-висша степен. ” 
(CHARLES DARWIN, “The Origin of Species ”, New York, New American Library, 1964, 168)

5. През 1879-та, три години преди гибелта си, Дарвин написа: „ Аз в никакъв случай не съм бил безбожник и в никакъв случай не съм отричал съществуването на Бога. ” 
(ДАРВИН, представен в Bowden 1998, 273)

* От антологията „ 50 Нобелови лауреати и други велики учени за вярата си в Бога ”, съставител Тихомир Димитров, Рекламно-издателска организация „ Спектра ”, Варна
Изображение: Portrait by John Collier in the National Portrait Gallery, London, en.wikipedia.org

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР